velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ChuťovkaTerina z vepřového masa
Autor: Redakce2 lžíce másla na vymazání formy
12 tenkých plátků pancetty
800 g mletého bůčku nebo ramínka
250 g uzeného bůčku
250 g kuřecích jater
6 snítek rozmarýnu
6 lístků šalvěje
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky drceného hřebíčku
1/2 lžičky sušeného zázvoru
4 lžíce brandy či calvadosu
1 lžíce sádla (nejlépe kachního)
1 cibule
200 ml červeného vína
50 g pistácií
10 sušených švestek
sůl
Formu na terinu vymažte máslem a vyložte plátky pancetty tak, aby trošku přesahovaly přes okraj. Smíchejte dohromady mleté maso, nadrobno nakrájené uzené a játra, nasekané bylinky a koření. Osolte a přilijte brandy. Přikryjte a nechte marinovat v chladničce, ideálně přes noc. Mezitím na sádle osmažte doměkka cibuli nakrájenou najemno. Přilijte víno a nechte pár minut svařit na větší hustotu, dokud nebude směs lepivá. Dejte vychladnout a poté smíchejte s pistáciemi, švestkami a masem. Předehřejte troubu na 200 °C. Pekáč, ve kterém budete péct terinu ve formě, naplňte do 2/3 vodou. Formu na terinu naplňte směsí, povrch náplně musí být vyklenutý, asi jako když upečete korpus na dort. Přiklopte přečnívajícími kousky pancetty a pečte ve vodní lázni asi 45 minut. Upečená terina musí být na omak pevná. Pak ji vyklopte z formy a ještě 5 minut zapečte, aby pancetta získala hezkou barvu. Vyndejte terinu z trouby, vraťte ji do formy, zatižte závažím a nechte několik hodin vychladit.
Tip: Podávejte s čerstvým, křupavým pečivem.