velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
MeruňkyTartaletky s mandlemi
Autor: Redakce220 g hladké mouky
130 g másla nebo Hery
40 g moučkového cukru
1 vejce
meruňkový džem
Náplň:
300 ml mléka
1 vanilkový pudingový prášek
1 žloutek
50 g másla
40 g moučkového cukru
asi 500 g meruněk
50 g krupicového cukru
1 citron
mandlové lupínky na posypání
suchý hrách
Mouku promíchejte s cukrem a rozdrobte s máslem nebo Herou. Přidejte vejce a vypracujte těsto, které nechejte v chladu odpočinout. Malé koláčové formičky vyplňte rozváleným těstem a položte na ně kousky pečicího papíru. Zatižte suchým hrachem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut. Pak papír sejměte a dopečte dorůžova. Nechejte zchladnout a koláčky potřete tenkou vrstvou meruňkového džemu. V mléce rozmíchejte pudingový prášek s moučkovým cukrem. Přiveďte k varu a vařte asi půl minuty. Poté odstavte a vmíchejte žloutek a máslo nakrájené na kousky. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Kastrůlek s pudingovým krémem dejte do studené vody a míchejte do zchladnutí. Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou hubičkou a naplňte koláčky. Meruňky omyjte, osušte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Do rozehřáté pánve nasypejte cukr a přilijte citronovou šťávu. V pánvi rozehřejte máslo, přisypejte cukr a přilijte citronovou šťávu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nakrájené meruňky a povařte, dokud se meruňky neobalí rozpuštěným cukrem. Rozdělte na koláčky a posypejte nasucho opečenými mandlovými lupínky.
Tip: Místo mandlí můžete vyzkoušet vlašské nebo lískové ořechy.
Připravila: Blanka Poláčková / Foto: Jiří Poláček / Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková