velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
JednohubkyŠvýcarské sýrové paštičky
Autor: RedakceŠvýcarské sýrové paštičky
1 balení listového těsta
mouka na vál
125 ml smetany ke šlehání
2 žloutky
60 g parmezánu nebo ementálu
50 g másla
sůl, bílý pepř
1 vejce na potření
kapie, olivy či kapary na ozdobu
Z těsta si připravte paštičky. Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na tenký plát a vykrajujte kolečka. Do dvou třetin vykrájejte menší kolečka jako středy. Rozkvedlaným vejcem spojte vždy jedno plné kolečko a dvě vykrojená kolečka do sloupečků. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, povrch potřete vejcem a vložte do trouby vyhřáté na 220°C. Po 10 minutách teplotu snižte na 200°C, upečte paštičky dozlatova a nechte vychladnout. Do kastrolku nalijte smetanu ušlehanou se žloutky a nastrouhaný sýr. Postavte do horké vodní lázně a míchejte, dokud se vše nespojí. Potom postavte na plotýnku, nechte přejít varem, odstavte a za občasného míchání nechte vychladnout a zhoustnout. Změklé máslo utřete v misce a po částech přišlehejte vychladlou sýrovou směs. Krém ochuťte solí a pepřem a naplňte jím zdobicí sáček. Do každé paštičky nastříkejte ozdobně krém a vršek ozdobte kouskem kapie, olivou či kapary. Podávejte k vínu.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková