velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
ŠvestkobraníŠtrúdl s mákem
Autor: RedakceIngredience:
375 g hladké mouky
250 ml vlažné vody
1/2 lžíce octu
1/2 lžíce moučkového cukru
1/2 lžíce oleje
špetka kypřicího prášku
Náplň:
100 g rozpuštěného másla + trocha na vymazání plechu a potření štrúdlu
300 g mletého modrého máku krupicový cukr podle chuti mletá skořice
1 kg švestek pokrájených na kousky moučkový cukr na posypání
Postup:
Z mouky, vody, octu, cukru, oleje a kypřicího prášku připravte hladké těsto. Rukama ho potřete olejem, přendejte na talíř, zakryjte místo a nechte 30 minut odpočívat.
Připravte si pracovní plochu (stůl), na níž budete vytahovat těsto, a prostřete ji ubrusem.
Ten posypte moukou a těsto roztáhněte na co největší placku.
Naolejovanýma rukama ji vytahujte co nejvíce dotenka, ideálně alespoň na polovinu pracovní plochy (stolu). Těsto postříkejte máslem, okraje můžete vynechat.
Poté 2/3 těsta hustě posypte mákem, cukrem a skořicí. Poklaďte švestkami a okraje zahněte. Pak chyťte bližší okraj ubrusu a postupně rolujte.
Srolovaný štrúdl přemístěte na vymazaný plech a povrch potřete máslem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 20-25 minut. Upečený štrúdl posypte moučkovým cukrem a podávejte.
Tip: Tažený závin vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek stojí za to.
Zkuste ho připravit i klasicky s jablky a rozinkami.
Připravila: Helena Pokorná Hladíková
Foto: Dobré jedlo