velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
KrémyStřecha s krémem a ovocem
Autor: Redakce
Těsto:
4 - 5 vajec (podle velikosti)
150 g cukru
8 lžic horké vody
2 lžíce oleje
½ lžičky citronové kůry
1 lžička vanilkového cukru
špetka soli
špetka prášku do pečiva
asi 180 g polohrubé mouky
Náplň:
2 vaničky měkkého tvarohu
3 - 4 lžíce měkkého másla
1 kelímek smetany ke šlehání
1 vrchovatá lžíce kakaa
moučkový cukr podle chuti
1 lžička rumu
troška vanilkového cukru
rum nebo ovocná šťáva na prokapání
2 - 3 banány
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte horkou vodu. Bílky se špetkou soli ušlehejte na pevný sníh, zlehka smíchejte se žloutkovou pěnou a přimíchejte olej. Nakonec opatrně vmíchejte prosetou mouku smíchanou s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Těsto natřete na pečicí papír položený na plechu a upečte v troubě vyhřáté na 190°C. Nechte vychladnout, podélně rozkrojte na 3 stejné pruhy (okraje zarovnejte) a přendejte je na plát alobalu. Tvaroh pokojové teploty a změklé máslo ušlehejte, vmíchejte cukr podle chuti a proseté kakao. Smetanu ušlehejte na tuhou šlehačku a vmíchejte spolu s rumem a vanilkovým cukrem do tvarohového krému. Upečený piškot trošku pokapejte rumem nebo ovocnou šťávou a natřete na ně krém (část si nechte na potření povrchu). Do prostředního pruhu položte oloupané banány a pomocí alobalu přiklopte boční pruhy na střední tak, že vznikne trojúhelník (střecha). Zabalte opatrně do alobalu a nechte v chladu ztuhnout. Potom povrch potřete zbylým krémem a ozdobně posypte kakaovým práškem.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková