velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zamilované menuSteaky s omáčkou z pomerančového pepře
Autor: Redakce2 steaky z vysokého roštěnce
1 lžíce oleje
4 lžíce suchého vermutu (použít lze jakékoli aromatizované víno)
100 ml kuřecího vývaru
1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry
1 lžička hrubě mletého pepře
200 ml smetany 30 %
sůl
Pečená zelenina:
1 pórek
4 žampiony
6 ředkviček
4 růžičky brokolice
1 žlutá paprika
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1 pomeranče
lístky šalvěje
sůl
pepř
Nejprve si připravte zeleninu. Očištěný pórek nakrájejte na špalíčky a ty ještě příčně rozčtvrťte. Žampiony, ředkvičky i brokolicové růžičky také nakrájejte na čtvrtky. Papriku zbavte semínek a pokrájejte na kusy.
Vše nasypte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pokapejte olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte nasekané šalvějové lístky, osolte a opepřete. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.
Rozehřejte pánev se silným dnem. Steaky osušte, potřete po obou stranách olejem, osolte a položte na pánev. Grilujte 7 minut z každé strany, aby maso bylo středně propečené (medium rare).
Poté steaky přesuňte na teplý talíř, přiklopte obráceným nahřátým hrncem a nechte asi 15 minut odpočinout. Nyní si připravte omáčku. Do pánve vlijte vermut a odvařte všechny přípečky.
Přilijte vývar, přidejte pomerančovou kůru, pepř a smetanu a vařte do zhoustnutí (bude to trvat asi 5 minut). Steaky přelijte omáčkou a podávejte s pečenou zeleninou.
Tip: Omáčka dostane exotický nádech, když přidáte citronovou trávu nakrájenou na proužky (seženete u vietnamských prodejců).
Připravila: Helena Hladíková / Foto: Gurmet