velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Řecká kuchyněSpanakopita - řecké šátečky
Autor: Redakce- olivový olej
- 2-3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 300 g čerstvého špenátu
- sůl
- 150 g nakládaných sušených rajčat
- 100 g sýru feta
- 2 vejce
- 500 g listového těsta
- mouka na poprášení pracovní plochy
- sezamová semínka na posypání
Olivový olej rozpalte v pánvi a pak na něm krátce - zhruba dvě minuty - orestujte česnek, přidejte špenát a nechte prohřát. Promíchejte, osolte a počkejte, až zchladne. Špenát přendejte do cedníku a nechte odkapat veškerou tekutinu, můžete ho i lehce vyždímat, pak ho nahrubo nasekejte na prkénku a přendejte do misky. Přidejte okapaná a nahrubo nakrájená rajčata, sýr, jedno vejce a pořádně promíchejte. Listové těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše, rádýlkem nakrájejte na čtverce o straně jedenáct centimetrů, doprostřed každého dejte větší lžíci špenátu, přehněte do trojúhelníku a obě vzniklé hrany ještě zamáčkněte vidličkou. Šátečky potřete rozšlehaným druhým vajíčkem a posypejte sezamovými semínky. Pečte při teplotě 180 °c zhruba dvacet minut.
Náš tip
Pro obměnu můžete místo sýru feta použít ricottu.
Připravila: Jana Hájíčková Foto: Albert