velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Regionální dobrotySlezská zelňačka
Autor: RedakceMístní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska. Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze stejné lokality jako recept.
Vybíráme proto Klobásu dědy Pilčíka z vyhlášeného Řeznictví H+H, s. r. o., vítěze ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Klobása dědy Pilčíka je naprosto fenomenální. Její receptura je dokonce starší než samotný majitel řeznictví.
Obsahuje celých 95 % masa a ucítíte v ní speciální směs koření. A co je pro ni ještě naprosto typické? Že se udí na bukovém dřevě.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
50 g slaniny nebo špeku na kostky 200 g klobásy dědy Pilčíka z Řeznictví H+H, s. r. o.
1 cibule najemno
200 g brambor na kostky
1 lžička kmínu
půl lžíce mleté papriky
1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
350 g kysaného zelí
200 g zakysané smetany
1 vejce
Postup:
1. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, slaninu a klobásu na kolečka a pěkně je orestujeme, aby pustily tuk a změnily barvu.
2. Přidáme cibuli a opékáme, dokud nebude cibule měkká. Přidáme brambory a opékáme aspoň 2 minuty. Posypeme kořením a lehce orestujeme.
3. Zalejeme vývarem a vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
4. Přidáme zelí bez nálevu a povaříme dalších 10 minut.
5. Nakonec přidáme smetanu, vejce a provaříme.
6. Dochutíme solí a pepřem.
Text a foto: Regionální potravina nebo www.regionalnipotravina.cz