velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Letní pokrmyShakshuka
Autor: RedakceRecept na lehký a vyvážený oběd z kuchařky Chromozoom:
Odborníci na výživu vytvořili pro Chromozoom kuchařku obsahující přes 100 receptů personalizovaných podle genetických predispozic. Díky tomu vám tento individualizovaný receptář pomůže změnit své stravovací návyky a přizpůsobit stravování tomu, co vaše tělo potřebuje a na co je geneticky nastaveno. My jsme si pro vás dnes připravili jeden recept do horkých letních dnů:
Shakshuka
Věděli jste, že shakshuka je národní pokrm v Izraeli? Má několik verzí a my jsme si pro vás připravili „veganský" příklad tohoto pokrmu. Ale nebojte se této nálepky. I pravý masožravec si velmi pochutná.
- (1600 kJ / 380 kcal 14,3 g bílkovin 8,8 g tuků 58,2 g sacharidů)
- 30 minut
● 50 g sterilovaných fazolí
● 50 g tofu
● 100 g rajčatové passaty
● 1 lžička řepkového oleje
● 1 lžička třtinového cukru
● 1 střední cibule
● ½ červené papriky
● 50 g cherry rajčat
● špetka chilli
● špetka oregana
● špetka sladké papriky
● špetka sušeného česneku
● sůl
● 2 knäckebroty
● čerstvý koriandr
Postup:
1. Na rozpáleném oleji osmahněte najemno nakrájenou cibulku. Přihoďte nadrobno nakrájenou červenou papriku a cherry rajčátka (pár si jich odložte na ozdobení pokrmu). Po chvíli přihoďte koření a až se rozvoní, podlijte passatou a přidejte fazole. Dochuťte solí a cukrem. Až budou chutě dostatečně propojené, odstavte z ohně.
2. Tofu nakrájejte na malé kostičky a opečte do křupava na rozpálené pánvičce s kapkou oleje.
3. Shakshuku podávejte v misce se zbytkem nakrájených cherry rajčátek, tofu, ozdobte nasekaným koriandrem a podávejte s knäckebrotem.