velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zkuste si toŠeříkový sirup na letní limonádu
Autor: RedakcePotřebujeme:
10 malých květenství čínského šeříku nebo 4 květenství klasického
1 zralé granátové jablko
250 g třtinového světlého cukru
1/2 lžičky Kyseliny citronové Labeta
Postup:
Květy odstřihněte a nechte ve stínu na prknech vylézt broučky.
Oberte květy od stonků a vložte na dno hrnce - květy neproplachujte, přijdete o část pylu, vůni, a to nejlepší v sirupu.
Granátové jablko rozpulte a na dřeň vymačkejte vše - zrníčka i šťávu do hrnce na květy.
Přidejte na špičku lžičky kyselinu citronovou. Přidáváme především proto, že zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant.
Směs dolijte vodou, aby byly květy ponořené, zakryjte plátýnkem a poklicí a nechte v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přeceďte - úplně vyždímejte do poslední kapky vše co se povede - získáte tak silný základ na sirup.
Směs oslaďte polovinou cukru a začněte zahřívat. Podle množství tekutiny lehce sirup svařte, ochuťte a zkoncentrujte tekutinu tak, aby byla sirupovitá.
Pro nejlepší limonádu sirup zředíme sodou nebo neperlivou chlazenou vodou, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led.