velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Šťavnatá pečínkaSekaná ve slaninovém kabátku
Autor: Redakce400 g mletého hovězího
400 g mletého vepřového
200 g mletého uzeného
2-3 žemle
2 vejce
mléko
sůl
pepř
majoránka
hrst zelené petrželky
1 menší cibule
2 stroužky česneku
50 g vlašských ořechů
200 g tenkých plátků anglické slaniny
strouhanka
1 lžíce oleje
Dýňové pyré:
asi 1 kg dýně Hokaido
2 menší brambory
kousek čerstvého zázvoru
asi 50 g másla
sůl
Žemle pokrájejte a přendejte do mísy. Zalijte trochou mléka a vymačkejte. Mleté maso promíchejte s vejci, dokud směs pěkně nezhoustne. Pak přidejte koření, namočené žemle, prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, petrželku a nasekané ořechy (pokud by byla směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou). Navlhčenýma rukama pak vytvarujte šišku, obalte ji plátky slaniny a položte do pekáče vymazaného olejem. Podlijte trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 10 minut, poté snižte teplotu na 170 °C a pečte dozlatova. Mezitím si připravte pyré. Dužinu z dýně nakrájejte na kostičky, přidejte na kostky nakrájené oloupané brambory a oloupaný pokrájený zázvor. Zalijte vodou, aby byly dýně a brambory jen těsně ponořené, osolte a uvařte doměkka. Vodu sceďte do hrnku a dýni s bramborami rozmixujte (pokud by bylo pyré příliš husté, přidejte trochu vývaru). Nakonec vmíchejte máslo, které nechte v pyré rozpustit, podle chuti ještě dosolte a podávejte se sekanou nakrájenou na plátky.
Tip: Zkuste sekanou místo vody podlít pivem.
Připravila: Blanka Poláčková / Foto: Jiří Poláček