velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Květnové pochutnáníRomantická oslava 1. máje pro dva
Autor: RedakceI když doba společenskému setkávání příliš nepřeje, nenechte se odradit! Perfektní slavnost si totiž dokážete snadno připravit i doma. Překvapte svou polovičku a nachystejte originální večírek plný skvělého jídla a dobrého pití. Prvomájové menu navíc doplňte o kvalitní vína, a romantický večer může začít!
Polévka:
Pappa al pomodoro
5 ks loupaných rajčat
1 plechovka krájených rajčat 400 g (můžete vynechat a použít jen čerstvá rajčata - celkem budete potřebovat 500 g)
1 plechovka rajčatového protlaku
bílé pečivo
0,5l zeleninového vývaru
1 cibule nebo šalotka
3 stroužky česneku
čerstvá bazalka
olivový olej
sůl a pepř
Na troše oleje orestujte cibulku, česnek a půl svazku čerstvé bazalky (klidně i se stonky). Přidejte čerstvá rajčata a krátce orestujte. Poté přidejte plechovku s krájenými rajčaty i protlak. Vše zalijte vývarem. (Můžete použít i vodu a zeleninový bujón.) Vařte zhruba 20 minut a následně přidejte na plátky nakrájené pečivo. Poté vařte dalších cca 15 minut, dokud polévka nezhoustne. Po dochucení podávejte s lístky čerstvé bazalky a opečeným chlebem. Navrch můžete přidat také trochu parmazánu.
Hlavní chod:
Spaghetti con le cozze
1 balení kvalitních špaget
1 kg čerstvých slávek
5 stroužků česneku
1 chilli paprička
1 cibule či šalotka
1 citron
1 plechovka krájených rajčat
200 ml bílého vína
olivový olej
čerstvá petrželka a bazalka
sůl a pepř
Než se pustíte do samotného vaření, důkladně slávky omyjte. Po omytí by měly zůstat zavřené. Špagety uvařte al dente podle instrukcí na obalu. Mezitím si ve větší pánvi osmahněte cibulku s česnekem, přilijte si 1 dcl oleje a nechte zpěnit. Poté přidejte slávky a pár minut restujte. Vše podlijte bílým vínem a vyvařte, aby se odpařil alkohol. Do směsi přidejte nakrájenou papričku, rajčata a přilijte trochu vody. Vše společně duste ještě dalších pár minut. Směs smíchejte se špagetami, dochuťte solí, pepřem, bylinkami a šťávou z citronu. Na závěr vše zakápněte olivovým olejem.
Tip sommeliéra Martina Heřmánka: „K hlavnímu chodu můžete podávat nejen tichá vína, ale také vína šumivá. Zvláště ke korýšům, měkkýšům a darům moře skvěle pasuje díky své atraktivní svěží kyselince například šumivé Mionetto Rosé."
Dezert:
Zabaglione s čerstvým ovocem
4 žloutky
2 lžíce cukru či podle chuti
2-3 lžíce dezertního vína
čerstvé ovoce podle chuti
Na větší hrnec s trochou vody posaďte mísu, v níž budete krém nad párou připravovat. Všechny ingredience přidejte do ohnivzdorné misky, kterou umístěte do horké vodní lázně. Pomocí metly šlehejte, dokud nedosáhnete hustšího krému. Hotový krém rozlijte do skleniček či mističek, případně lehce oflambujte a posypte ovocem.
Tip: „Víno k dezertům by mělo být zpravidla o něco sladší než dezert samotný, aby ve výsledku nechutnalo kysele až fádně. Ke sladším šumivým vínům a zkrátka ke všemu, co umí v ústech příjemně zaperlit, se hodí jakékoli krémové dezerty," říká sommeliér Martin Heřmánek. Vyzkoušejte například Freixenet Carta Nevada Semi Seco, které si díky vyššímu obsahu cukru perfektně sedne s krémovými i smetanovými dezerty.
Zakoupíte například na www.osobnivinoteka.cz