velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Což takhle dát si špenát?Roláda s uzeným lososem
Autor: Redakce300 g čerstvého špenátu
3 vejce
100 g polohrubé mouky
Náplň:
375 g sýru Philadelphia
100 g uzeného lososa
šťáva z 1/2 citronu
1 svazek čerstvé pažitky + trocha na ozdobení
1 hrst piniových semínek
sůl
pepř
Špenát důkladně operte, pokud má větší listy, odstraňte řapík a listy nakrájejte nahrubo.
Dejte do mísy, zalijte vroucí vodou a nechte pár minut zavadnout, pak vodu slijte.
Nechte zchladnout a rukama důkladně vymačkejte veškerou tekutinu (zbytečně by ředila těsto a museli byste přidávat mouku). Důkladně vyždímaný špenát rozmixujte najemno, měl by mít konzistenci pyré.
Oddělte bílky od žloutků, bílky osolte a vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky přidejte ke špenátu, osolte a opepřete.
Do sněhu opatrně vmíchejte mouku a dbejte na to, aby sníh zůstal stále nadýchaný (pokud by spadl, roláda by po upečení ztvrdla a nešla srolovat).
Poté přidejte do sněhové hmoty špenát rozmíchaný se žloutky a krouživými pohyby zapracujte do těsta. Plech vyložte pečicím papírem a nalijte na něj těsto.
Rovnoměrně rozetřete a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 10 minut (upečené těsto by mělo být na dotyk pružné).
Mezitím si připravte náplň. Sýr rozmíchejte v misce, osolte, opepřete a přilijte citronovou šťávu. Přidejte nasekanou pažitku a nechte vychladit.
Pinie opražte nasucho dozlatova. Hotový špenátový piškot vyjměte z trouby a překlopte na čistý pečicí papír.
Papír, na němž se těsto peklo, pomalým pohybem opatrně stáhněte. Ještě teplý plát těsta zarolujte pomocí čistého pečicího papíru a nechte vychladnout.
Pak korpus pomalu rozviňte (ale nesnažte se ho zcela narovnat) a rovnoměrně potřete připraveným krémem (trochu krému si nechte stranou na ozdobení). Na vrstvu krému naskládejte kousky lososa a roládu pevně zarolujte, aby mezi vrstvami nebyly vzduchové bubliny.
Dejte ji do chladničky důkladně vychladit. Povrch rolády potřete zbylým krémem, posypte nasekanou pažitkou a opraženými piniemi a podávejte nakrájenou na plátky.
Tip: Namísto pažitky vyzkoušejte medvědí česnek.
Připravila: Helena Hladíková, Foto: Gurmet