velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Chuť a vůně citrusůŘecký krupicový koláč
Autor: Redakce160 g polohrubé mouky
100 g krupice
1 necelý prášek do pečiva
špetka soli
120 g cukru
200 g másla
6 vajec
2 - 3 pomeranče bez chemického ošetření
100 g mandlí
350 g cukru na sirup
20 ml pomerančového nebo mandlového likéru
Pomeranče dobře omyjte a osušte a z jednoho nastrouhejte kůru. Z pomerančů vymačkejte šťávu. Oddělte 125 ml do těsta a zbytek dejte stranou. Polovinu mandlí umelte, druhou polovinu nahrubo nasekejte a opražte. Změklé máslo utřete se žloutky, kůrou a polovinou dávky cukru do pěny. Z bílků, soli a zbylého cukru ušlehejte tuhý sníh. Mouku prosejte, smíchejte s krupicí, mandlemi a práškem do pečiva. Do máslové pěny vmíchejte pomerančovou šťávu, sypkou směs a sníh. Těsto rozetřete na pečicím papírem vyložený plech a upečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova. Nechte vychladnout. Z odložené pomerančové odměřte 60 ml, dolijte vodou do 125 ml a rozpusťte v ní cukr. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 5 minut. Během vaření přilijte likér. Polevu rozetřete na koláč, posypte opraženými mandlemi, nechte zaschnout a nakrájejte na malé čtverečky.
foto: Jiří Poláček