velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Ze světaŘecká musaka
Autor: Redakce2 lilky
500 g brambor
2 zelené papriky
500 g mletého hovězího masa
100 g anglické slaniny
2 cibule
1 svitek skořice
50 ml červeného vína
800 g sterilovaných rajčat
špetka muškátového oříšku
olivový olej
sůl a čerstvě mletý pepř
Bešamel:
350 ml plnotučného mléka
300 g řeckého jogurtu
4 lžíce olivového oleje
200 g sýru čedar nebo Gruyère
4 lžíce hladké mouky
sůl
pepř
Přípravné práce: brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut dozlatova.
1. Lilek nakrájejte na plátky silné 0,5 centimetru. Rozložte je na rovnou plochu, osolte a nechte 20 minut odstát. Pak z nich pomocí papírové utěrky setřete sůl a tekutinu, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakápněte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 15 minut. Po upečení přendejte na talíř.
2. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a papriky na něm 10 minut restujte, pak odložte stranou. Na pánev přidejte lžíci oleje a osmažte na něm slaninu. Přidejte hovězí maso a zprudka ho orestujte. Vsypte nastrouhaný muškátový oříšek, osolte a opepřete. Do opečeného masa nasypte cibuli pokrájenou na drobné kostičky a nechte zesklovatět.
3. Do pánve k masu přilijte víno, nechte odvařit a přidejte rajčata. Dochuťte solí a pepřem, přidejte skořici a duste, dokud se přebytečná tekutina nevypaří.
4. Poté připravte bešamel. Do kastrůlku nalijte 4 lžíce olivového oleje, přisypte mouku a za stálého míchání nechte zrůžovět. Zalijte studeným mlékem, přidejte jogurt a metličkou rozmíchejte. Vraťte na sporák a míchejte do zhoustnutí. Stáhněte z plotny, přidejte 3/4 množství nahrubo nastrouhaného sýru, osolte, opepřete a promíchejte.
5. Troubu předehřejte na 200 °C. Zapékací misku vymažte olejem a na dno rozprostřete opečené plátky brambor. Druhou vrstvu vytvořte z lilku, který poklaďte nakrájenou paprikou.
6. Zeleninu pokryjte směsí masa a rajčat, zarovnejte a zalijte bešamelem. Posypte zbylým sýrem a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 45 minut dozlatova.
Tip: Musaku nechte před servírováním 10 minut stát, lépe se pak porcuje.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet