velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Letní pečeníRebarborový mřížkový koláč
Autor: Redakce450 g hladké mouky
75 g cukru moučky
1 lžička mořské soli
125 g másla
75 g sádla
1 lžíce jablečného octa
125 ml ledové vody
Náplň:
60 g mletých mandlí
500 g jahod
300 g rebarbory
220 g cukru moučka
35 g kukuřičného škrobu
1 vejce
2 lžíce cukru krupice
V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, máslo a sádlo a uhněťte na jemnou strouhanku. Přidejte ocet a vodu a spojte v hrubé těsto. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Pak ho rozdělte na dvě části. První část vyválejte na čtverec o tloušťce 3 mm, vyložte jím dno zapékací formy a posypejte mandlovou moučkou. Jahody očistěte a nakrájejte na kostičky, rebarboru omyjte a nakrájejte asi na 1 cm kousky. Vše dejte do jedné mísy, přidejte cukr, kukuřičný škrob a promíchejte. Hotovou směsí potřete korpus. Druhou část těsta rozválejte na tloušťku 4 mm a vykrájejte asi 16 proužků. Na vrchu koláče vytvořte z proužků mřížkový vzor. Na závěr stlačte okraje a ořízněte přebytečné těsto. Vejce rozšlehejte, potřete jím koláčové těsto a posypejte cukrem. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 170 °C asi 1 hodinu do zlatohněda.
Tip: Rebarbora si s jahodami rozumí.