velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
RebarboraRebarborový koláč s benefity špaldové mouky a kokosového cukru
Autor: RedakceAktuálně vrcholí sezóna oblíbené rebarbory, jejíž sběr je ideální od počátku května do konce června. Proto vám právě v tomto období přinášíme užitečný tip, jak ji kreativně využít v kuchyni. Rebarbora se v posledních letech totiž stala velmi oblíbenou přísadou do pečení, ale své místo má i ve slaných pokrmech. Své kořeny má v Anglii, avšak původně pochází z tibetské části Asie.
Reberbora a její benefity
Příroda ji obdařila výživovými benefity jako je obsah minerálů (vápník, draslík), vlákniny a také vitamíny skupiny B, které posilují nervy, kosti i svaly. Ženy ocení zejména obsah kyseliny pantotenové, která prospívá pleti a vlasům. Pokud rebarboru zkombinujeme v receptu například se špaldovou moukou, která je považována za zdravější alternativu k běžné pšeničné mouce, můžeme s láskou vytvořit vynikající dezert plný nutričních benefitů.
Opravdová špalda
Při výběru špaldové mouky si však dejte pozor, abyste vybrali mouku vyrobenou z nejkvalitnějších zrn původních odrůd pšenice špaldy. Na trhu totiž můžete najít i mouky, které mají v názvu „špaldová", ne vždy však název na obalu odpovídá obsahu produktu. Některé mouky mají v sobě totiž jen podíl pravé špaldy (nebo dokonce obsahují sto procent běžné pšenice). Naším tipem jsou mouky Babiččina volba, na jejichž kvalitu se můžete spolehnout. Výsledky testování špaldových mouk Babiččina volba totiž ukázaly, že naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, na něž se můžete spolehnout.
Kokosový cukr
Velmi oblíbený je rebarborový koláč s jahodami, které v tuto dobu také dozrávají. Rebarbora má totiž nakyslou chuť, proto je dobré ji zkombinovat se sladkým ovocem či ji dosladit. Náš tip jako přírodní alternativa za klasický cukr je cukr z nektaru kokosových květů, který má mírně karamelovou chuť, nízký glykemický index, nízkou uhlíkovou stopu a vysoký obsah cenných látek. Je tedy nejvhodnější období vyzkoušet rebarborový koláč s chutnou křupavou drobenkou s mandlemi, jenž překvapí svou skvělou lehce navinulou chutí, šťavnatostí. Není kynutý a zvládnete ho nachystat hodinu před příchodem návštěvy.
Ingredience:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 70 g kokosového cukru
- 70 g rozpuštěného mléka
- 200 g zakysané smetany
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 pruty zralé rebarbory
Na drobenku:
- 75 g másla
- 50 g špaldové mouky celozrnné
- 50 g mletých mandlí
- 75 g cukru z kokosových květů
Příprava: 15 minut / Pečení: 40 minut
Postup
Očistěte rebarboru a oloupejte vrchní slupku. Nakrájejte na podobně velké kostky. Začnete zahřívat troubu na 175°C.
V míse smíchejte všechny suroviny na těsto a dejte stranou. Stačí smíchat vařečkou nebo stěrkou, těsto není potřeba šlehat.
Také si připravte drobenku klasickým způsobem.
Vymažte formu (my používáme nepřilnavý vyšší plech 30 x 30 cm, tedy bez vymazávání).
Do formy stáhněte těsto, poklaďte rovnoměrně rebarborou a zasypte drobenkou.
Pečte 40 minut. Podle velikosti formy se může doba pečení lehce měnit.
Dobrou chuť