velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Quiche s uzeným masem
Autor: RedakceQuiche s uzeným masem
200 g hladké mouky + na vál
4 vejce
100 g másla
200-250 g slaniny nebo prorostlejšího uzeného
1 cibule
700 g kysaného zelí
150 ml zakysané smetany
sůl
pepř
Mouku, 1/2 lžičky soli, 1 vejce a máslo rychle zpracujte na hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechejte v chladničce 30 minut odpočinout. Slaninu pokrájejte na malé kousky (pár větších nechejte stranou na ozdobu). Do rozpálené pánve vhoďte slaninu a cibuli pokrájenou na plátky. Až zesklovatí, přidejte pokrájené kysané zelí. Restujte asi 10 minut, občas promíchejte. Těsto vyndejte z lednice a rozválejte ho na pomoučené ploše na plát o velikosti koláčové formy. Těsto přeneste do formy (mělo by pokrýt i stěny) a propíchejte ho vidličkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 10 minut. Pak těsto vyndejte a nechejte zchladnout. V misce rozmíchejte zakysanou smetanu se zbylými vejci, osolte, opepřete a vmíchejte do vychladlého zelí se slaninou. Vzniklou směs nalijte do formy na předpečené těsto a ozdobte kousky slaniny, které jste odložili stranou. Vložte zpátky do trouby a pečte asi 30 minut.
Tip: Když je koláč téměř hotový, posypejte ho nastrouhaným sýrem a nechte zapéct.
zdroj: Gourmet