velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladké...Proteinová bábovka
Autor: RedakceVyvážená strava je spojována s bohatým přísunem pestrých a kvalitních surovin. Mnozí mají zdravé stravovaní spojené také s estetikou lidského těla a při pomyšlení na tabulku čokolády jim naskakují osypky. Není to ale jen o tom, jak vypadáme, důležité je také to, jak se po jídle cítíme. Třeba po takovém tříchodovém vydatném nedělním obědě jsme akorát tak zralí na odpoledního šlofíka, zatímco po pár kouscích vysokoprocentní čokolády se můžeme cítit fajn. Žádný extrém není dobrý - je dobré proto udržovat ve svém jídelníčku zdravou rovnováhu - například zařadit jídla, která jsou našemu tělu prospěšná, a zároveň si na nich pochutnáte. Tipem vám může být tato proteinová bábovka, která se jistě stane oblíbenou součástí nejedné snídaně či svačiny!
Ingredience:
1 hrnek celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
½ hrnku hladké špaldové mouky Babiččina volba
½ hrnku vanilkového proteinu
⅓ hrnku třtinového cukru
½ hrnku rostlinného oleje
1 hrnek mléka (+ trochu stranou)
2 vejce
½ balení kypřicího prášku
+ 4 lžíce kvalitního kakaa
Postup:
Ve větší misce smíchejte veškeré suché suroviny mimo kakao. Do mísy robotu nalijte mléko, olej a vejce a nechte zapracovat metlou.
Postupně do tekuté části přisypávejte promíchanou suchou směs.
Nakonec z hotového těsta odlijte asi třetinu do použité misky a vmíchejte do ní kakao. Bábovkovou formu důkladně vymažte máslem a vysypte celozrnnou špaldovou moukou nebo kokosem. Někdy se může stát, že bude těsto příliš hutné, tak jej případně trochu dolaďte mlékem.
Střídavě lijte světlou a tmavou směs do formy. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 minut.
Poté špejlí kontrolujte propečenost. Pokud už těsto neulpívá na špejli, je bábovka hotová. Nechte ji vychladnout a poté vyklopte na talíř.
Což takhle dát si... protein?
Pro mnohé denní chléb, pro některé velká neznámá. Fitness nadšenci, sportovci a ti, kteří si dvakrát pohlídají, co do svého těla dávají, považují protein doslova za základ celého jídelníčku, naopak mnozí jeho vliv nijak zásadně neřeší. Je ale opravdu tak důležitý? A k čemu nám vlastně slouží? Základem proteinových prášků jsou aminokyseliny tvořící jednu z hlavních makroživin - bílkoviny. Ty jsou považovány za stavební kámen lidského těla. Proteiny neboli bílkoviny tedy stojí za tvorbou buněk a nejrůznějších druhů tkání, včetně těch svalových. Lidské tělo je také využívá pro tvorbu hormonů a pro podporu správného chod imunitního systému. Už máme tedy jasno, že bílkoviny se týkají nás všech. Doporučené denní množství pro dospělého jedince činí 0,8 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti.1. Naše tělo není schopné bílkoviny skladovat, a z toho důvodu je klíčem pravidelnost. Vedle kvalitních živočišných či rostlinných bílkovin si můžeme jídelníček zpestřit kvalitními proteinovými pochutinami, nejlépe těmi domácími. Jednou z nich může být například tato proteinová bábovka, kterou si zvládne upéct každý!
A co špaldová mouka?
Člověk dokáže u spousty potravin odhadnout, jestli jsou pro jeho tělo prospěšné či nikoliv. U proteinu je to jasné, ale jak je to například se špaldovou moukou? Špaldová mouka má podobné složení jako ta pšeničná a stala se její vyhledávanou alternativou. Je oblíbená zejména lidmi, kteří mají zájem o zdravý životní styl. Má totiž vysoký obsah vlákniny, která jak je obecně známo zlepšuje trávení. Hodí se na pečení sladkého i slaného pečiva. Moučníky a další pečivo ze špaldové mouky jsou tmavší, ale chuťový rozdíl je nepatrný. „Ze špaldy lze vyrobit vše od lineckého přes chleby, housky až po croissanty. Možná budou vypadat jinak, než jsme zvyklí, ale možné to opravdu je," říká mistr cukrář Josef Maršálek.
Je ale potřeba si dát pozor na kvalitu špaldové mouky. V obchodech najdete totiž velké množství mouk s tímto označením. Ne všechny špaldové mouky na pultech českých supermarketů skutečně obsahují to, co uvádějí. Někdy se totiž domů vrátíte se špaldovou moukou, která obsahuje více obyčejné pšenice než špaldy. Důvodem je chybějící legislativa. Ptáte se, jak tedy pravou špaldovou mouku poznat? Na tuto problematiku se snaží upozornit společnost GoodMills, producent mouk Babiččina volba. Doporučují řídit se informacemi na obalu. Obsahuje-li informaci o genomu pšenice seté, je jasné, že se nebude jednat o čistou špaldovou mouku. Vodítkem může být také cena. Špaldová mouka má nižší výnosnost na hektar, a proto je její cena vyšší, cca kolem 40 až 50 CZK za kilogram. Babiččina volba má ve svém potrtfoliu dvě špaldové mouky hladkou a celozrnnou, obě pravidelně procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři. Špaldovou mouku Babiččina volba koupíte v supermarketech či na kosik.cz nebo na itesco.cz