velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Červená řepaPravý ukrajinský boršč
Autor: Redakce400 g předního hovězího masa
asi 1,5 l vody
3 středně velké červené řepy
3 velké brambory
1 cibule
2 mrkve
1/2 malého celeru
1/2 hlávky malého bílého zelí
1 bobkový list
4 kuličky celého černého pepře
3 kuličky nového koření
1 lžička sladké mleté papriky
2 lžíce rajského protlaku
2 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce krupicového cukru
2 lžíce másla
sůl
mletý pepř
Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Dejte ho do hrnce, zalijte vodou, přidejte bobkový list, pepř a nové koření. Osolte a vařte na mírném plameni doměkka (bude to trvat asi 2 hodiny). Hotový vývar přeceďte do většího hrnce, vsypejte brambory nakrájené na kostičky, pokrájenou řepu a opět přiveďte k varu. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkve a celer na kostičky, zelí nakrouhejte. V hlubší pánvi rozehřejte máslo a osmažte na něm cibuli. Pak přidejte zbylou zeleninu a restujte, dokud nezezlátne. Nakonec k ní přidejte papriku a protlak. Krátce orestujte a nakonec obsah pánve vsypejte do hrnce k bramborám a řepě. Přidejte hotové maso, podle chuti doslaďte či okyselte octem a vařte ještě asi 30 minut, dokud zelenina nebude zcela měkká.
Tip: Podávejte se zakysanou smetanou a čerstvým koprem nebo petrželkou.
foto: StockFood