velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
MasopustPomalu pečený bůček
Autor: Redakce1,5 kg bůčku
2 červené cibule
2 mrkve
1/2 bulvy celeru
1 palice česneku
2 snítky tymiánu
sůl
pepř
Na kůži bůčku a v sádle pod ní nařežte velmi ostrým nožem mřížku.
Do ní vetřete sůl a pepř a maso položte do pekáče.
Podlijte 100 ml vody a vložte do trouby předehřáté na 220 °C.
Pečte asi 15 minut, poté snižte teplotu na 140 °C a maso přiklopte. Pečte asi 90 minut. Do pekáče přisypte pokrájenou cibuli, zeleninu a tymián a vše pečte dalších 60 minut. Pak maso vyndejte na prkénko a z pekáče naběračkou opatrně seberte tuk. K zelenině přilijte vodu, přiveďte k varu a odvařte všechny přípečky.
Dál vařte ještě asi 15 minut a poté vše přeceďte přes cedník. Vzniklou omáčku podávejte k nakrájenému masu a jako přílohu zvolte vařené brambory nebo pečivo. Tip: Při nákupu masa požádejte řezníka, ať vám na bůčku nechá kůži. Pečená křupavá kůžička je totiž vynikající lahůdka!
Připravila: Helena Hladíková, Foto: Gurmet