velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční receptyPomalu pečené jarní jehněčí
Autor: Redakce1500 g jehněčí kýty nebo ramínka
100 ml extra panenského olivového oleje Vasco da Gama
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mleté sladké papriky
1/2 lžičky mletých nebo drcených fenyklových semínek
1 svazek jarních cibulek
2 stroužky česneku
3 stonky řapíkatého celeru
3 mrkve
3 červené cibule
6 snítek tymiánu
2 snítky rozmarýnu
150 ml domácího hovězího vývaru
Předehřejte troubu na 200 stupňů.
Celerové stonky nakrájejte na hrubší kusy, mrkev na kolečka, česnek na klínky.
Cibuli podélně rozpulte a nakrájejte na asi třícentimetrové špalíky.
Připravte si koření na maso - v malé misce smíchejte polovinu olivového oleje s muškátovým oříškem, paprikou a fenyklem. Sůl a pepř přidejte podle chuti, nejlépe čerstvě mletý. Směs důkladně vetřete do masa.
Pokud máte čas, nechte maso chvíli marinovat. Zbývající olej rozpalte v kastrolu nebo pekáči a jehněčí na něm ze všech stran opečte. Pak maso vraťte zpátky na prkýnko a špikovacím nebo jiným ostrým nožem do něj udělejte řadu drobných zářezu do hloubky. Dovnitř vtlačte na střídačku česnek, kousky jarních cibulek a rozmarýn.
Na dno pekáče dejte všechnu zeleninu, přidejte tymián, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Po 5 minutách položte na zeleninu maso, přiklopte pokličkou nebo překryjte alobalem a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut, poté stáhněte teplotu na 150 °C a pečte 3-4 hodiny, dokud maso nebude krásně měkké.
Tip: Pokud máte maso s kostí, určitě ji neodstraňujte. Díky nim bude mít pečeně lepší chuť.
Foto: Hamé