velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Velikonoční hodyPolský mazurek
Autor: Redakce400 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
250 g másla
60 g krupicového cukru
2 vejce
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
120 g bílého řeckého jogurtu
1/2 sáčku vanilkového pudingového prášku
50 g rozinek
50 g kandované pomerančové nebo citronové kůry
1 vejce
50 g moučkového cukru
špetka mleté vanilky
lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy
30 g spařených oloupaných mandlí
džem podle vlastního výběru
suché fazole
Na vál prosejte mouku s práškem do pečiva. Přidejte máslo, cukr a vypracujte těsto připomínající drobenku. Pak do těsta zapracujte vejce, zabalte do fólie a nechejte odpočinout v chladničce.
Poté oddělte asi dvě třetiny těsta a zbylou třetinu vraťte do chladničky. Těsto vyválejte a vyložte jím koláčovou formu i s okraji. Povrch zakryjte pečicím papírem, zatěžkejte suchými fazolemi a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.Pečte asi 10 minut.
Pak z těsta sejměte papír s fazolemi a nechejte asi 5 minut dopéct. Mezitím nastrouhejte zbylé těsto nahrubo nebo z něj vykrájejte velikonoční motivy. V míse rozmíchejte tvaroh s pudingovým práškem, jogurtem, moučkovým cukrem, žloutkem a citronovou kůrou.
Z bílku vyšlehejte sníh a spolu s rozinkami, kandovanou kůrou, vanilkou a sněhem přidejte do tvarohové směsi. Předpečený koláč potřete džemem, na něj naneste lžící vrstvu tvarohu a posypejte nastrouhaným zbytkem těsta nebo poklaďte vykrájenými tvary.
Posypejte mandlemi, snižte teplotu na 175 °C a koláč vložte zpět do trouby. Pečte 20-30 minut dozlatova. Hotový koláč nechejte vychladnout a podle chuti pocukrujte moučkovým cukrem.
Info: Tradiční velikonoční koláč našich severních sousedů má spoustu variant - plní se různými náplněmi, zdobí čokoládovými kytičkami, vykrajovanými tvary nebo vrbovými proutky z marcipánu.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková