velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
OmáčkyPolská omáčka s hovězím jazykem
Autor: Redakce
1 hovězí jazyk
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
½ lžičky tymiánu
5 kuliček pepře
100 g nakrájené kořenové zeleniny
1 velká cibule
60 g másla
60 g hladké mouky
120 g rybízové marmelády
6 lžic červeného vína
2 lžíce rozinek
1 lžíce nasekaných loupaných mandlí (nebo vlašských ořechů)
1 citron
1 lžíce cukru
sůl
Jazyk operte, naklepejte a vložte do studené osolené vody. Přihoďte koření, půlku cibule, zeleninu a kousek citronové kůry a maso uvařte doměkka. Měkký jazyk prudce zchlaďte studenou vodou, nechte okapat a oloupejte (od širší části ke špičce). Z vývaru vyjměte koření a kůru a zeleninu použijte na polévku. Jazyk nakrájejte na tenké plátky a dejte stranou. Druhou půlku cibule nasekejte najemno, osmažte ji na másle, přidejte mouku a upražte dočervena. Zalévejte postupně vývarem z masa, jíšku dobře rozmíchejte metličkou a stále přilévejte vývar, dokud nebude mít omáčka správnou hustotu. Potom ji za častého míchání nechte 15 minut povařit. Cukr rozpusťte na karamel a vmíchejte do omáčky, přidejte lžíci citronové šťávy, rybízovou zavařeninu a ještě provařte 5 minut. Omáčku přeceďte a vraťte do kastrolu. Vmíchejte víno, nasekané mandle a proprané a pokrájené rozinky. Plátky masa dejte do omáčky prohřát a podávejte nejlépe s karlovarským knedlíkem.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková