velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Podzimní dobrotyPolévka z pečeného celeru se žampiony
Autor: RedakcePolévky se v posledních letech vrátily zase do kurzu. Není se čemu divit. Jsou jednoduché na přípravu a v jednom hrnci můžeme připravit velké množství, které vydrž i několik dní. A přesně taková je naše polévka z pečeného celeru se žampiony a stroužkem česneku, kterou jsme zvýraznili trochou bílého vína a zjemnili smetanou. Perfektně funguje také jako hlavní obědový chod nebo lehká večeře. Jak docílíte té nejlepší chuti? Nejen vařením s láskou, ale také výběrem kvalitních surovin označených logy kvality, jako jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.
Ingredience
- 900 ml zeleninového vývaru
- 300 ml smetany
- 300 g celeru
- 150 g brambor
- 140 cibule
- 60 g másla
- 25 g cukru krupice
- 1 stroužek česneku
- 1 dl bílého vína
- 200 g žampionů
- sůl
- pepř
Obtížnost: ⬤ ⬤ ⬤
Čas přípravy: 45 min.
Porcí: 4
Postup
- Celer očistíme, nakrájíme na kostičky a dáme na plech.
- Osolíme a přidáme česnek a cukr. Pečeme v troubě na 160 °C cca 25 min.
- Cibuli a brambory nakrájíme na kostky a orestujeme do zlatova. Zalijeme bílým vínem a svaříme.
- Přidáme pečený celer, zeleninový vývar, smetanu a vaříme na mírném plamenu cca 30 min.
- Rozmixujeme tyčovým mixérem a zjemníme máslem.
- Přidáme na kousky orestované žampiony na másle.
Tento recept jsme získali díky: Akademie kvality