velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravé jídloPolentová pizza
Autor: Redakce1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 g instantní polenty
50 g sýru Gran Moravia
250 g cherry rajčátek
5 malých žampionů
1 bochánek mozzarelly
100 g nivy
2 lžíce vypeckovaných černých oliv
200 g šunky od kosti
několik snítek bazalky
2 lžíce olivového oleje
kajenský pepř
sůl
Vývar přiveďte k varu a za stálého míchání do něj vsypejte polentu.
Míchejte a vařte asi 5 minut. Vzniklou kaši odstavte.
Přidejte najemno nastrouhaný sýr, kajenský pepř a špetku soli a zamíchejte. Rajčata omyjte, osušte a překrojte na poloviny. Žampiony rozkrájejte na tenké plátky, mozzarellu na silnější plátky. Olivy nasekejte na kolečka a nivu rozdrobte.
Plech vyložte pečicím papírem, nalijte na něj polentovou kaši a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut. Pak polentu vyndejte a rozložte na ni mozzarellu, žampiony, rajčátka, olivy, šunku a vše posypejte nivou.
Zakapejte olivovým olejem a pečte ještě dalších 15 minut dozlatova. Hotovou pizzu posypejte lístky bazalky.
Tip: Polentová placka je skvělou obměnou zejména proto toho, kdo si hlídá svou linii. Přísady ale budou stejně dobře chutnat i na klasické pizze.
foto: Gurmet