velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravá stravaPolenta s uzeným sýrem
Autor: Redakce200 g instantní polenty
200 g uzeného eidamu (nebo čedaru)
malá miska vypeckovaných černých oliv
svazeček čerstvých bylinek
(bazalka, petrželka, dobromysl apod.)
sůl
bílý pepř
Do většího hrnce nalijte 800 ml studené vody a nasypte do ní polentu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 10 minut za častého míchání vařit. Bylinky omyjte a osušte a lístky otrhejte ze stonků. Podle potřeby je pokrájejte najemno. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a olivy nakrájejte nadrobno. Jakmile začne polenta houstnout, vmíchejte do ní bylinky, sýr, lžičku pepře a sůl podle chuti. Důkladně míchejte, aby se polenta oddělila od stěn hrnce a sýr se rozpustil. Podávejte jako hustou kaši, nebo nechte chvíli ztuhnout a tvarujte do knedlíčků. Podávejte samotné, nebo se špenátem, zeleninovým salátem či grilovanou zeleninou.
Info: Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii, Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky. Tento pokrm je bohatý na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály.
Polenta s uzeným sýrem
200 g instantní polenty
200 g uzeného eidamu (nebo čedaru)
malá miska vypeckovaných černých oliv
svazeček čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, dobromysl apod.)
sůl a bílý pepř
Do většího hrnce nalijte 800 ml studené vody a nasypte do ní polentu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte 10 minut za častého míchání vařit. Bylinky omyjte a osušte a lístky otrhejte ze stonků. Podle potřeby je pokrájejte najemno. Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle a olivy nakrájejte nadrobno. Jakmile začne polenta houstnout, vmíchejte do ní bylinky, sýr, lžičku pepře a sůl podle chuti. Důkladně míchejte, aby se polenta oddělila od stěn hrnce a sýr se rozpustil. Podávejte jako hustou kaši, nebo nechte chvíli ztuhnout a tvarujte do knedlíčků. Podávejte samotné, nebo se špenátem, zeleninovým salátem či grilovanou zeleninou.
Info:
Polenta je kukuřičná kaše rozšířená především v severní Itálii, Chorvatsku, Rumunsku a Černé hoře, kde se podává se sklenicí kyselého mléka. U nás se nejčastěji prodává instantní kukuřičná polenta, ze které se připravuje kaše, knedlíky nebo různé placky. Tento pokrm je bohatý na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková