velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladký podzimPerníkový chlebíček promazaný zavařeninou
Autor: RedakceSuroviny:
100 g moučkového cukru, 2 vejce, 4 lžíce medu, 300 g hrubé mouky, 1 lžička jedlé sody,
1 lžička Perníkového koření Vitana, strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu,200 ml mléka, 150 g pikantní zavařeniny (malinové, višňové, rybízové, šípkové),
máslo na vymazání formy, mouka nebo strouhanka na vysypání formy
Na polevu: 150 g hořké čokolády (75%) 2 lžíce bílého řeckého jogurtu
Postup:
Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Cukr prošleháme s vejcem a medem na hladkou pěnu. Vmícháme mouku, jedlou sodu, koření a citronovou kůru, přiléváme mléko a šleháme. Vznikne hladké, husté těsto.
Vlijeme ho do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá.
Perník necháme ještě 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout.
Na polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni - nalámeme ji do misky, tu postavíme na hrnec s vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny, a vodu zahříváme k varu. Do rozpuštěné čokolády vmícháme řecký jogurt.
Perník dvakrát podélně prořízneme a potřeme zavařeninou. Seskládáme a nakonec jej přelijeme čokoládovou polevou.
Perníkové koření z edice Světová od Kateřiny Winterové
Ve spolupráci s Kateřinou Winterovou Vitana namíchala pět tradičních, ale přesto unikátních kořenicích směsí. Každá z nich je obohacena vždy o jednu atypickou ingredienci, která ji činí speciální. U perníkového koření je jí pepř, který dle originálních receptur k perníku neodmyslitelně patří. V edici koření Světová kromě perníkového koření najdete také oblíbené kari, garam masala, provensálské koření a směs ras el hanout.
Doporučená cena: 25,90 Kč