velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
BramboryPeciválky
Autor: RedakceIngredience:
500 g polohrubé mouky
250 g brambor
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
40 g čerstvého droždí
100 g povidel
50 g rozpuštěného sádla
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce tuzemáku
3 lžíce rozpuštěného másla
cukr moučka a mletý mák na posypání
sůl
Postup: Brambory ve slupce předem uvařte v osolené vodě a nechte vychladnout. Pak je oloupejte a nastrouhejte najemno.
Do misky rozdrobte droždí, zalijte částí vlažného mléka, přidejte cukr a promíchejte. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte brambory, mouku, sůl, rozpuštěné sádlo, žloutky, zbylé mléko a kvásek a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto znovu propracujte a rozválejte na plát vysoký asi 1 cm.
Skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem vykrájejte kolečka a na každé dejte trochu povidel. Kolečka pečlivě zabalte a pokládejte je s dostatečnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem.
Na plechu nechte peciválky 15 minut dokynout, pomažte je většinou rozpuštěného másla a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut, než zezlátnou. Ještě teplé je pomažte zbylým máslem smíchaným s rumem a posypte cukrem a mákem. Před podáváním je nechte vychladnout.
Víte, že peciválky se povalovaly a kynuly za pecí, zatímco hospodyně pracovaly?
I dnes mají mnoho podob, mohou připomínat opečené škubánky, vdolky nebo buchty.
Připravila: Jitka Musilová Foto: Gurmet