velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Tvaroh a mák...Peciválky
Autor: Redakce700 g brambor uvařených ve slupce
asi 250 g polohrubé mouky
(množství podle typu brambor)
250 ml mléka
1 vejce
sůl
mletý mák nebo strouhaný perník
moučkový cukr
Postup:
Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte.
Vál posypejte částí mouky, přidejte brambory a osolte.
V bramborách udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce.
Posypejte částí zbylé mouky a vypracujte měkké hladké těsto, do kterého přidejte ještě podle potřeby zbylou mouku.
Těsto rozdělte na čtvrtiny a z každé utvořte váleček dlouhý jako plech, ve kterém budete péct. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pomocí válečku každý kousek těsta trochu zploštěte.
Nožem pak v každém kusu utvořte asi do poloviny zářezy. Válečky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 30 minut dozlatova.
Upečené peciválky nakrájejte podle naznačených zářezů na kousky, nasypejte je do hrnce, zalijte vařícím mlékem, zakryjte pokličkou a důkladně protřepejte.
Pak slijte přebytečné mléko, které se nevsáklo, peciválky rozdělte na talíře a každou porci posypejte mákem nebo perníkem promíchaným podle chuti s cukrem.
Tip: Pokud nedržíte dietu, přelijte peciválky ještě rozpuštěným máslem.