velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
KřenPečený bůček s „bílou" omáčkou
Autor: Redakce
2 kg bůčku s kostí
8 stroužků česneku
2 cibule
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce medu
1/2 lžičky kajenského pepře
2 lžíce rostlinného oleje
sůl
pepř
Omáčka:
4 lžíce nastrouhaného křenu
400 ml crème fraîche
3 stroužky česneku
Tři stroužky česneku prolisujte a smíchejte s kajenským pepřem, medem a hořčicí.
Podle chuti osolte a opepřete. Tukovou vrstvu na bůčku nařízněte tak, aby tvořila tenké proužky. Připravenou pastu vetřete do zářezů i do masa a nechte 1 hodinu odležet.
Zbylý česnek nakrájejte na plátky, cibuli na klínky. Vsypte do pekáče, promíchejte a přidejte bůček. Pečte v troubě předehřáté na 130 °C po dobu asi 6 hodin.
Hotový bůček by se měl téměř rozpadat. Těsně před koncem pečení připravte omáčku.
Do misky dejte crème fraîche, přidejte prolisovaný česnek a čerstvě nastrouhaný křen.
Podávejte k hotovému bůčku.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet