velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Slavní vaří...Pečené kuře s bylinkami a citronem
Autor: Redakce1,5-2 kg kuřete
naporcovaného na 8 dílů
6 velkých stroužků česneku
1 lžička nasekaného
čerstvého rozmarýnu
1 lžička nasekaného
čerstvého tymiánu
1 lžička soli
čerstvě mletý pepř
1 přepůlený bio citron s ostrouhanou kůrou
+ pár klínků k podávání
4 lžíce olivového oleje
1/2 bagety nalámané na asi 5centimetrové kousky
2 ančovičky
2 lžíce červeného vinného octa
1/4 hrnku vody
4 velké hrsti rukoly, brukve, kapusty, čekanky nebo čehokoli jiného zeleného
Troubu předehřejte na 220 °C. Kousky kuřete vyskládejte na pekáč kůží nahoru a mezi ně dejte stroužky česneku.
V menší misce promíchejte rozmarýn, tymián, sůl, trochu pepře, citronovou šťávu a 1 lžíci olivového oleje.
Směs rozprostřete na kuře a dbejte na to, aby se dostala i pod kůži. Kuře vložte do trouby a pečte bez otevírání trouby po dobu 40 minut.
Poté pečeni vyndejte, obložte ji salátem, přidejte půlky ostrouhaného citronu a promíchejte s výpekem. Všechno zakápněte 2 lžícemi olivového oleje a pečte dalších 10 minut. Mezitím v menší misce smíchejte ančovičky, vinný ocet a 1/4 hrnku vody.
Do větší servírovací mísy rozložte rukolu. Kuře vyndejte z trouby a okamžitě přelijte dresinkem z ančoviček. Z pekáče vyjměte bagetové krutony, dejte je do mísy s rukolou a ochuťte lžící olivového oleje a špetkou soli.
Nahoru položte kousky kuřete a mísu překryjte alobalem. Stroužky česneku vymáčkněte ze slupky zpět do pekáče, vymačkejte také citrony.
Rozmačkejte stroužky česneku a seškrábněte ze dna pekáče všechny připečené kousky, které se mezitím oddělily díky ančovičkovému dresinku.
Česnekovou šťávu přelijte kuře i salát a zbývající šťávou dejte do zvláštní misky, ať si každý může pokrm ještě dochutit. Podávejte s dílky citronu.
Připravila: Helena Hladíková
Foto a zdroj: G. Paltrow: Je to tak snadné - recepty na každý den, Grada 2018