velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
DezertOžehnutý dort s malinami
Autor: Redakce
½ balení listového těsta
2 vejce
75 g hladké mouky
60 ml mléka
60 ml vody
50 g másla
špetka soli
špetka cukru
mouka na vál
1 vejce na potření
1 lžíce krystalového cukru
maliny na ozdobu (čerstvé nebo mražené)
Krém:
200 ml mléka
150 g krystalového cukru
3 vejce
1 necelý vanilkový pudingový prášek
Do kastrolu vložte vodu, mléko, máslo, sůl a cukr a přiveďte k varu. Do vroucí směsi nasypte najednou prosetou mouku a dobře míchejte, dokud se hmota nepřestane lepit na stěny. Přendejte ji do mísy a nechte trochu vychladnout. Potom vmíchejte do hmoty vejce jedno po druhém a vypracujte hladké těsto. Listové těsto rozválejte na kolo o průměru dortové formy, vložte ho na její dno a několikrát propíchejte vidličkou. Potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte krystalovým cukrem. Odpalované těsto vložte do cukrářského sáčku a nastříkejte po obvodu listového těsta kruh a ještě jeden menší kruh uvnitř. Vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte asi 20 minut dozlatova. V malé trošce mléka rozmíchejte pudingový prášek a žloutky. Zbylé mléko svařte s polovinou cukru, přidejte pudingovou směs a šlehejte do zhoustnutí. Z bílků a zbytku cukru ušlehej tuhý sníh a třetinu vmíchejte do horkého pudingu. Krém nalijte na vychladlý korpus a uhlaďte. Zbylý sníh nastříkejte cukrářským sáčkem na krém do ozdobné mřížky. Do každého okénka vložte malinu a celé krátce ožehněte pod rozpáleným grilem. Ihned podávejte.
Foto: Jiří Poláček
Foodstyling: Blanka Poláčková
Připravila: Markéta Ovsíková