velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Inspirace z ŘeckaOřechová baklava
Autor: RedakceOřechová baklava
500 g filo nebo listového těsta
120 ml vody
100 ml citronové šťávy
200 krupicového nebo krystalového cukru
2 lžíce medu
kousek celé skořice
2-3 hřebíčky
100 g nasekaných vlašských ořechů
100 g jemně nasekaných mandlí
1 lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
3 lžíce krystalového cukru
50 g másla
Do kastrůlku nalijte vodu a citronovou šťávu. Přidejte cukr, kousek skořice, med a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 15 minut a dejte stranou. Vlašské ořechy a mandle smíchejte se skořicí, umletými hřebíčky, citronovou kůrou a 3 lžícemi cukru. Listové nebo filo těsto nakrájejte na 8-10 dílků a vyválejte z nich tenké obdélníky podle velikosti pekáčku. Z části plátků naskládejte spodní vrstvu moučníku do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Potřete rozpuštěným máslem a posypejte částí ořechové směsi. Poklaďte dalšími plátky, které opět potřete a posypejte, a pokračujte s vrstvením, dokud vám nedojde těsto. Pekáček vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte asi 30 minut dozlatova. Ještě teplý moučník propíchejte vidličkou a přelijte připraveným cukrovým sirupem. Nechejte rozležet do druhého dne.
Info: Za místo zrodu této pochoutky se považuje turecký Gaziantep, ale přesný původ je dodnes otázkou sporů. Baklava však zdomácněla i v Řecku, kde můžete ochutnat populární variantu s pistáciemi.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček
Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková