velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jarní receptyMrkvové cupcaky
Autor: RedakceIngredience
· 1 mrkev, nastrouhaná (asi 100 g)
· 100 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / Babiččina mouka Univerzální
· 50 g třtinového cukru
· 1 vejce
· 5 g prášku do pečiva
· 100 ml řepkového oleje
· 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu
K dokončení:
· 250 g mascarpone
· 200 ml smetany ke šlehání
· 100 g moučkového cukru
· 1 lžička mleté vanilky
· marcipánové mrkvičky
Postup
V robotu nebo šlehačem připravte nejprve pěnu z vajíčka a cukru. Dejte si záležet, aby pěna zesvětlela a zdvojnásobila svůj objem.
Zapněte si troubu na 170 °C. V míse stranou si zatím promíchejte mouku a prášek do pečiva. Do pěny z vejce opatrně přidávejte nejprve olej, a až se zapracuje, vmíchejte postupně všechny zbývající ingredience včetně najemno nastrouhané mrkve. V této fázi si můžete pomoci třeba jen stěrkou a zapracovat celé těsto ručně.
Hladké těsto dávkujte do formiček na muffiny lžící nebo naběračkou na rýži či zmrzlinu. Ideálně by mělo těsto ve formičkách dosahovat 2/3 výšky, aby během pečení „neuteklo". Dejte do trouby a pečte 20 minut.
Po upečení nechte zcela vychladnout.
Připravte si krém na zdobení. Vyšlehejte smetanu ke šlehání s cukrem a postupně přidávejte mascarpone. Až dohladka vyšlehaný krém dobarvujte práškovou nebo tekutou potravinářskou barvou do sytě oranžové. Zdobte sáčkem s širokou hvězdicovou špičkou a dokončete mrkvičkami.
Není špalda jako špalda
Pro přípravu mrkvových cupcaků doporučujeme použít hladkou špaldovou mouku Babiččina volba, která cucpakům dodá lehký oříškový nádech. Špaldová mouka se hodí na pečení sladkého i slaného, a to i na kynutá těsta. Ze špaldy lze vyrobit od lineckého přes chleby, housky, croissanty či cupcaky. Pozor ale na to, že není špalda jako špalda. Přestože se jedná o běžně dostupnou mouku, ne všechny produkty na pultech českých supermarketů obsahují skutečně to, co uvádějí. V legislativě totiž chybí přesná definice, co je špaldová mouka. Výrobci tak mají volnou ruku v tom, co mohou vydávat za špaldovou mouku. Proto doporučujeme špaldovou mouku Babiččina volba, která si zakládá na kvalitě, a pro výrobu špaldové mouky používá pouze prastaré nešlechtěné špaldy. Tyto odrůdy jsou detekovatelné prověřenými laboratorními metodami jako pšenice špalda. Není tedy pochyb, že se jedná o pravou špaldu.
Univerzální mouka na všechno
Pokud vám ale nevyhovuje pečení ze špaldové mouky, přeci jen pečivo z této mouky může vypadat jinak, než jste zvyklí, doporučujeme použít mouku Babiččina volba Univerzální. Tato novinka je univerzálním géniem pro každou kuchyni. Hodí se na přípravu téměř každého receptu, od různých těst až po obalování či zahušťování. Díky optimální sktruktuře mouky, kvalitě lepku a škrobu má ideální pečící vlastnosti a dobře kyne. Pokud tedy nechcete mít doma mnoho specializovaných mouk, sáhněte po té Univerzální, která vám poskytne mnoho možností v rámci jednoho balení. Mouka je k zakoupení ve vybraných prodejnách Albert.