velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Letní ovoceMeruňkové muffiny s levandulí
Autor: Redakce120 g hnědého cukru
65 g másla
250 ml zakysané smetany
2 velká vejce
200 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
300 g meruněk
Cukrová levandule:
12 snítek levandule
1 bílek
krystalový cukr
Nejprve si připravte levandulový cukr. Bílek šlehejte v misce, dokud mírně nezpění.
Očištěné snítky levandule namáčejte v bílku nebo je potřete pomocí mašlovačky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Každou snítku posypte cukrem a nechte sušit nejméně 8 hodin, ideálně přes noc. Pak ve větší míse vymíchejte cukr a změklé máslo.
Postupně přidejte obě vejce, zakysanou smetanu, prosetou mouku, sodu a sůl a důkladně promíchejte.
Vzniklým těstem naplňte papírové košíčky nebo formičky na muffiny a dovnitř vtlačte kousky pokrájených meruněk.
Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte 25-30 minut. Muffiny nechte vychladnout a podávejte posypané cukrovou levandulí.
Tip: Místo meruněk vyzkoušejte broskve nebo mirabelky.
foto: stockfood