velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiMandlový koláč s třešněmi
Autor: Redakce250 g másla
1 vanilkový lusk
2 hrnky moučkového cukru + trocha na ozdobení
3/4 hrnku hladké mouky
3/4 hrnku mandlové moučky
8 bílků
425 g vypeckovaných třešní + trocha nevypeckovaných na ozdobení
150 g čerstvých borůvek
Troubu předehřejte na 180 °C, koláčovou nebo dortovou formu vyložte pečicím papírem.
V menší pánvi smíchejte máslo a semínka z vanilkového lusku.
Zahřívejte při nízké teplotě, dokud se máslo nerozpustí a nezačne hnědnout.
Pak sejměte z plotny a dejte stranou vychladnout. Ve velké míse smíchejte moučkový cukr a obě mouky.
V jiné míse vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Přimíchejte k moučné směsi a přidejte vanilkové máslo. Důkladně promíchejte a vlijte do připravené formy.
Poklaďte třešněmi a borůvkami a vložte do trouby. Pečte 55-60 minut. Hotový, vychladlý moučník posypte třešněmi a cukrem.
Tip: Moučník posypte nasekanými mandlemi a do těsta zkuste přidat trochu mandlového likéru.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Stockfood