velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
RebarboraMandlovo-rebarborový koláč
Autor: Redakce215 g hladké mouky
120 g másla nebo margarínu
2 lžíce krupicového cukru
1/4 lžičky soli
1 velké vejce
1 bílek
2 lžíce vody
1-2 lžíce ledové vody
Náplň:
240 g másla
240 g krupicového cukru
225 g mletých mandlí
3 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
125 g hladké mouky
4 lžíce mléka
Poleva:
250 ml vody
250 g krupicového cukru
4 stonky rebarbory
Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte mouku, máslo, cukr a špetku soli a vypracujte těsto podobné drobence. Přidejte vejce a ledovou vodu a důkladně propracujte.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále a přeneste do obdélníkové formy vyložené pečicím papírem.
Dobře upěchujte a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Poté připravte náplň smícháním másla, cukru, mandlí, vajec, 1 lžičky extraktu a soli. Vymíchejte dohladka.
Přisypte mouku, přilijte mléko a dobře zapracujte. Náplň vlijte na těsto, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 1 hodinu. Mezitím se pusťte do polevy. Stonky rebarbory očistěte a v hrnci přiveďte vodu k varu.
Ponořte do ní stonky asi na jednu minutu a pak je přendejte do mísy s ledovou vodou. Nakrájejte je na 3 zhruba stejně dlouhé kusy a ty podélně překrájejte na tenké plátky. Vodu a cukr dejte do kastrůlku a přiveďte k varu.
Přilijte druhou lžičku extraktu, ještě krátce povařte a pak odstavte. Přidejte rebarborové plátky a nechte je máčet, dokud se bude koláč péct.
Koláč vyjměte z trouby a troubu vypněte. Rebarborové plátky propleťte a položte na koláč, aby zakryly celý jeho povrch (přečnívající kusy uřízněte nebo odstřihněte). Vraťte koláč do vypnuté, ještě horké trouby a nechte ho tam 5-10 minut, dokud rebarbora nezačne vysychat.
Tip: Podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a ozdobte nahrubo nasekanými mandlemi.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Stockfood