velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Vůně levanduleMalinový koláč s levandulí
Autor: Redakce2 vejce
100 g krupicového cukru
1 lžička čerstvých levandulových květů + trocha na ozdobu
100 g polohrubé mouky + trocha na vysypání
30 g másla + trocha na vymazání
Náplň:
300 ml smetany ke šlehání
3 plátky čiré želatiny
30 g moučkového cukru (lze vynechat)
300 g malin
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Koláčovou formu vytřete máslem a vysypejte moukou. Do pěny vmíchejte mouku s levandulí a rozpuštěné máslo. Nalijte do formy a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 15-20 minut.
Mezitím si připravte náplň. Plátky želatiny namočte do studené vody a nechejte je nabobtnat a změknout. Do hrnku odeberte tři lžíce smetany, zbytek vyšlehejte dotuha a podle chuti oslaďte. Smetanu v hrnku ohřejte asi na 80 °C, odstavte a vmíchejte do ní vymačkané plátky želatiny. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí.
Pak do smetany s želatinou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu, polovinu malin a směsí naplňte koláč. Poklaďte zbylými malinami, posypejte kvítky levandule a nechejte v chladu ztuhnout alespoň 2-3 hodiny.
Tip: Vyzkoušejte také variantu s rybízem či ostružinami.
Připravila: Blanka Poláčková Foto: Jiří Poláček Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková