velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
JahodyLívance ze špaldové mouky
Autor: RedakceLívance ze špaldové mouky
110 g hladké mouky
110 g špaldové mouky
400 ml kefíru
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
1 a 1/2 lžičky kypřicího prášku
špetka soli
olej a máslo na smažení
Krém:
200 g zakysané smetany
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce marcipánového nebo amaretto likéru
2 lžíce moučkového cukru
jahody nebo marmeláda k podávání
Do mísy prosejte obě mouky s práškem do pečiva. Přidejte špetku soli, vejce, kefír, cukr a míchejte, dokud nezískáte hladké řídké těsto. V pánvi rozpalte olej, máslo nebo jejich kombinaci a naběračkou nanášejte těsto. Smažte z obou stran dozlatova.
Smetanu ke šlehání vyšlehejte s likérem a cukrem dotuha. Pak opatrně smíchejte se zakysanou smetanou. Hotové lívance podávejte se smetanovým krémem a čerstvými jahodami nebo marmeládou.
Tip: Lívance skvěle doplní kopečky vanilkové nebo jiné vaší oblíbené zmrzliny.