velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Citrusy v kuchyniLimetový koláč
Autor: RedakceLimetový koláč
200 g sušenek Lotus
60 g cukru krupice
75 g rozpuštěného másla
Náplň:
120 ml limetové šťávy
200 ml kondenzovaného mléka
3 žloutky
šlehačka a limeta na ozdobu
Sušenky rozmixujte nebo nadrťte válečkem, aby měly konzistenci strouhanky.
Smíchejte je s cukrem a rozpuštěným máslem a důkladně promněte.
Hotová krusta by měla připomínat vlhký písek. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
Vsypte do ní krustu a upěchujte na dně a na bocích. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut, aby se základ koláče zpevnil.
Pak ho nechte alespoň 10 minut chladnout. V míse prošlehejte kondenzované mléko, limetovou šťávu a žloutky. Směs nalijte na předpečený korpus a pečte na 180 °C asi 20 minut. Správně upečený koláč má pevné okraje, ale střed se stále jemně chvěje.
Hotový koláč nechte zchladnout na pokojovou teplotu a pak ho přes noc vychlaďte v lednici. Podávejte ho ozdobený dotuha ušlehanou šlehačkou, limetovou kůrou a tenkými plátky limety.
Tip: Tradiční koláč z Key West na Floridě si získal srdce milionů lidí. Sladce navinulá náplň byla původně zakrytá bílkovým sněhem, v současné době ale dávají labužníci přednost šlehačce.