velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Letní ovoceLevandulový koláč s borůvkami
Autor: Redakce3 vejce
100 g krupicového cukru
120 g polohrubé mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
1 lžička sušené, najemno podrcené levandule
2 lžíce oleje
3 lžíce borůvkového džemu
250 g zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
30 g moučkového cukru
200 g borůvek
kůra z 1 bio citronu
květy sušené nebo čerstvé levandule
Vejce s cukrem vyšlehejte do husté pěny. Vmíchejte do ní mouku promíchanou s práškem do pečiva, polovinu sušené levandule, citronovou kůrou a olej. Těsto nalijte do koláčové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut. Vychladlý korpus potřete borůvkovým džemem s levandulí. Zakysanou smetanu promíchejte s moučkovým cukrem a zbylou sušenou levandulí. Smetanu vyšlehejte a spolu s částí borůvek přidejte k levandulové smetaně. Potřete koláč, posypte zbylými borůvkami, nahrubo nakrouhanou citronovou kůrou a rozdrobenými nebo celými levandulovými květy. Nechte dobře vychladit a podávejte.
Tip: Levanduli můžete využít také do jiných, klidně i slaných jídel. Jen kvůli jejímu výraznému aroma dejte pozor na množství, které do pokrmu přidáte.
Připravila: Blanka Poláčková
Foto: Jiří Poláček
Odpovědná redaktorka: Helena Hladíková