velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
SladkostiKynutý koláč s tvarohem a borůvkami
Autor: RedakceTĚSTO:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
250 ml plnotučného mléka
60 g krystalového cukru
42 g čerstvého droždí
110 g rozpuštěného másla
2 žloutky + 1 na potření
kůra z 1/2 bio citronu
špetka soli
NÁPLŇ:
800 g borůvek
500 g tvarohu
100 g krystalového cukru
1 vejce
rozpuštěné máslo s rumem 1:1 na dokončení
DROBENKA:
polohrubá mouka
cukr krystal
Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru a rozetřete do tekuté konzistence. Přidejte lžíci mouky, promíchejte, přilijte polovinu vlažného mléka a posypte špetkou mouky. Misku zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Mezitím prosejte do větší mísy obě mouky, smíchejte se špetkou soli, cukrem a citronovou kůrou. Vzešlý kvásek společně se zbytkem mléka, rozpuštěným máslem a žloutky zamíchejte a přilijte k sypkým surovinám. Vypracujte na lesklé a hebké těsto, které se nebude lepit na stěny mísy. Vytvarujte kouli, poprašte moukou a přikryté v míse ho nechte 45 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte drobenku smícháním všech surovin. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, každý vyválejte na tloušťku 1 cm a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. V misce smíchejte tvaroh s cukrem a vejcem a koláče jím potřete. Nechte volný asi 1,5 cm široký okraj, potřete ho žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Na tvaroh nasypte borůvky, posypte cukrem a nakonec rovnoměrně rozprostřete drobenku. Vložte do trouby a pečte 25 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby pokropte koláče směsí másla a rumu a nechte vychladnout.
Připravila: Helena Hladíková
Foto: Gurmet