velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Jablka a hruškyKynuté šneky s jablky
Autor: RedakceIngredience:
400 g hladké mouky
250 ml mléka
45 g cukru krupice
75 g změklého másla
25 g čerstvého droždí
kůra z 1/2 citronu
sůl
Náplň:
500 g jablek
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžíce cukru krupice
60 g másla
vejce na potření těsta
strouhanka na posypání
Postup:
Do vlažného mléka rozdrobte droždí a promíchejte, aby se rozpustilo. Ve velké míse vařečkou utřete máslo s cukrem, solí a citronovou kůrou. Přidejte mléčnou směs a postupně přidávejte mouku. Zpracovávejte těsto, mělo by být pružné, ale mírně lepivé. Zakryjte ho utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě. Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a nakrájejte je na drobné kostičky nebo nastrouhejte. V pánvi rozpalte máslo a jablka na něm poduste. Pak je zasypte cukrem a skořicí, krátce prohřejte a nechte zchladnout. Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, posypte ho strouhankou a naneste na ně náplň. Poté ho zaviňte jako roládu, nakrájejte na kolečka a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte šneky ještě 30 minut dokynout, pak je potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut dozlatova. Nechte zchladnout a podávejte.
Tip: Pokud chcete šneky ještě aromatičtější, přidejte do směsi kardamom, badyán, hřebíček a nové koření.