velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Sladký oběd...Kynuté buchty s makovou a povidlovou náplní
Autor: RedakceČeské buchty s povidly jsou pokladem naší kuchyně. Nadýchaná a dozlatova upečená pochoutka přináší radost každému, kdo ji ochutná. Je to symbol nejen naší kuchyně, ale také pohody. Sladká vůně, která provoní celý dům, vás přenese do doby, kdy je naše babičky pekly ve starých pecích. Příprava buchet je ideální při pobytu na chatě, kdy je dostatek času. Tradiční buchty jsou z kynutého těsta, které potřebuje dostatek péče a je důležité jej nechat odpočinout v teple, aby se dostatečně rozvinulo a mohla se vytvořit dobrá struktura a chuť.
Povidla mají dlouhou historii a jsou jedním z nejstarších způsobů, jak konzervovat ovoce.
Je možné je připravit z různých druhů ovoce, jako jsou švestky, meruňky, jahody, hrušky, třešně nebo jablka. Tudíž existuje široká škála chutí a textur.
V české kuchyni jsou nedílnou součástí tradičních pokrmů a kromě buchet je můžeme najít také na koláčích, v ovocných knedlících nebo v dalších zákuscích. Mají výraznou sladkou chuť, která dodává těmto pokrmům jedinečnou chuťovou dimenzi.
Počet porcí: 4 Doba přípravy: 120 min.
Ingredience:
Buchty: 400 ml plnotučného mléka 200 g krupicového cukru 21 g droždí 550 g hladké mouky
250 g másla 1 žloutek
Náplň:
300 g švestkových povidel 300 g mletého máku 100 g moučkového cukru 20 ml rumu sůl
Postup:
1. Do 100 ml vlažného mléka přidáme 20 g krupicového cukru, rozdrobené droždí a necháme 15 min. odpočinout.
2. Do mouky přidáme 100 g rozpuštěného másla, špetku soli, 100 g krupicového cukru, žloutek, vzešlý kvásek, podle potřeby mléko a důkladně uhněteme v hladké těsto, které necháme nakynout nejméně hodinu v pokojové teplotě pod utěrkou.
3. Mletý mák uvaříme ve 100 ml mléka, 80 g krupicového cukru do zhoustnutí a necháme vychladnout. Švestková povidla důkladně rozmícháme s rumem.
4. Vykynuté těsto rozválíme asi na centimetr silný plát, ze kterého vykrojíme nožem čtverečky nebo hrníčkem kolečka a na každý kus těsta klademe povidla nebo mák. Těsto s náplní důkladně zabalíme, vytvarujeme buchtu, kterou pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem, přendáme do vymazaného pekáče a necháme dalších 15 min. vykynout.
5. Buchty pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 30 min. do zlatova.
6. Hotové buchty potřeme zbylým rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.
Tip: Buchty můžeme plnit různými náplněmi, například jablky s tvarohem, čerstvými švestkami a tvarohem. Pokud připravujeme buchty i pro děti, můžeme rum vynechat. Naopak přidáme další sezónní ovoce, jako jsou třešně, borůvky nebo jahody přímo do povidlové náplně. To dodá buchtám ještě větší pestrost a osvěžující chuť.