velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravé potravinyKurkuma a ghí
Autor: RedakcePoužíváte při vaření kurkumu? A co přepuštěné máslo, tzv. ghí? A už jste je vyzkoušeli společně? Pokud ne, budete mile překvapeni, co tato kombinace dokáže vykouzlit z jakéhokoliv pokrmu. A navíc je neskutečně zdravá!
„Kurkuma i ghí, neboli přepuštěné máslo, mají společných hned několik věcí: obě se používají po celá staletí, zejména v Indii a v původní indické medicíně ajurvédě. A obě mají velmi pozitivní přínos pro naše zdraví," říká Andrea Dostálová, zakladatelka společnosti České ghíčko, která se rozhodla obě tyto suroviny propojit v jedinou - v kurkumové ghí.
Kurkumě se v Indii dokonce přezdívalo koření života a mistři ajurvédy prý dokážou vyjmenovat více než 150 účinků, které má na naše zdraví - například zlepšuje trávení, posiluje imunitní systém, pomáhá od vysokého tlaku, respiračních nemocí, reguluje hladinu cholesterolu, ulevuje od bolestí kloubů... Je silným antioxidantem, působí proti parazitům a také je považována za nejsilnější přírodní protizánětlivou látku. A v kombinaci s přepuštěným máslem pak kurkuma získává ještě na dalších kvalitách...
Přepuštěná superpotravina
Ghí je čistý máselný tuk vyrobený podle starodávné ajurvédské receptury. „Odpařením vody a oddělením mléčné bílkoviny získáváme čistý tuk obsahující celou řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. V Českém ghíčku toto nezpracované máslo odebíráme z Polabských mlékáren a přepouštíme ho ručně, stejně pak probíhá celá další jeho příprava až po plnění do skleniček. Díky svým vlastnostem a složení je ghí velmi dobře stravitelné, podporuje vstřebávání živin, má regenerační účinky, posiluje látkovou výměnu a obranyschopnost. Pro své účinky na zdraví je dnes řazeno mezi superpotraviny," vyjmenovává přednosti ghí Andrea Dostálová.
Ghí můžete použít v teplé kuchyni všude tam, kde byste dávali jakýkoliv jiný tuk. Místo oleje, másla, sádla... Má vysoký bod zápalu, tudíž se nepřipaluje. Je výborné ke smažení, jako základ všech klasických pokrmů - polévek, omáček, a také zelenina dušená na ghí je bezkonkurenční! Lze jím zároveň nahradit všechny margaríny a máslo při pečení moučníků. I ve studené kuchyni má své místo, při alergii na mléčnou bílkovinu lze ghí namazat na pečivo, protože neobsahuje laktózu a je přirozeně bezlepkové.
Je libo kurkumu, chilli nebo levanduli?
Další výhodou ghí od Českého ghíčka je ovšem také to, že je vynikajícím vodičem pro účinky bylinek na náš organismus. „Právě to byl důvod, proč jsme se pustili do zkoumání bylinek, a začali je s naším ghí kombinovat. Kromě kurkumového dnes nabízíme chilli ghí (skutečně pikantní), levandulové (zklidní žaludek a lze jej použít i zevně třeba při poštípání hmyzem), konopné nebo tajemně znějící ghí s konvičníkem, gotu kolou či s eleuterokokem," uzavírá Andrea Dostálová a přidává vyzkoušený tip, jak kurkumové ghí použít: „Nakrájejte brambory, dejte na ně lžíci kurkumového ghíčka a dejte péct - budou křupavé a přitom lehce stravitelné!"