velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Nedělní menuKuřecí polévka s mandlovými knedlíčky
Autor: Redakce
¼ celeru
3 mrkve
2 petržele
1 cibule
500 g kuřecích drobů, křídel a kostí
1 snítka petržele
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
Knedlíčky:
obrané kuřecí maso z vývaru
2 vejce
10 lžic mléka
2 lžíce strouhanky
1 lžíce koňaku
1 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce plátků mandlí
2 lžíce másla
sůl
pepř
Kořenovou zeleninu a cibuli oloupejte a omyjte. Vše pokrájejte na větší kusy a vložte do hrnce. Přidejte droby, křídla a kosti z kuřete, snítku petržele a koření. Zalijte 1,5 l vody a přiveďte k varu. Pak plamen zmírněte a vařte na mírném ohni pod poklicí 15 minut. Z vývaru vyndejte zeleninu, nechejte zchladnout a nakrájejte na kostičky.
Vývar dál vařte ještě hodinu a hotový přeceďte. Na přípravu knedlíčků oberte uvařené maso a nasekejte ho najemno. Přidejte 1 vejce, polovinu mléka, strouhanku a koňak. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Z hmoty vytvořte malé knedlíčky. Z druhého vajíčka, zbylého mléka a mouky vyšlehejte těstíčko.
V něm knedlíčky obalte a pak je poválejte v plátcích mandlí. Na pánvi rozehřejte máslo a knedlíčky v něm osmažte dozlatova. Do vývaru vložte odloženou pokrájenou zeleninu, zahřejte a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem. Na talíře rozdělte knedlíčky a přelijte horkým vývarem.
Tip: Vyzkoušet můžete i játrové knedlíčky, obalené v těstíčku a plátcích mandlí. Mandle dodají na křupavosti a zjemní chuť jater.
Foto: Gurmet