velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
VínobraníKuře s ořechy a vínem
Autor: Redakce12 vykostěných kuřecích stehýnek s kůží
40 g nastrouhaného zázvoru
4 lžíce rýžové pálenky
6 lžic jablečného octa
12 šalotek
1 lžíce slunečnicového oleje
200 ml bílého vína
120 g nahrubo podrcených ořechů
1-2 lžíce javorového sirupu
80 g másla
250 g červeného hroznového vína
estragon na posypání
sůl
pepř
V míse smíchejte zázvor, pálenku a čtyři lžíce octa. Do směsi naložte maso a nechejte ho marinovat alespoň tři hodiny, nejlépe přes noc. Pak maso osmažte dozlatova. Šalotky oloupejte, povařte asi 10 minut v několika lžících vody a poté je překrojte. Ve velké pánvi rozpalte olej a osmahněte v něm šalotky. Přilijte zbylý ocet a nechejte ho vypařit.
Zalijte několika lžícemi vody, vínem, osolte a opepřete a nechejte několik minut povařit. Pak přidejte kuřecí maso, zakryjte poklicí a několik minut duste. Maso vyjměte z pánve a nechejte odpočinout stranou v teple.
Do pánve s výpekem přidejte ořechy, javorový sirup, máslo a kuličky vína. Vše povařte 2 až 3 minuty. Maso podávejte přelité omáčkou a posypané estragonovými lístky.
Tip: Ořechy použijte podle chuti. „Klasika" jsou vlašské, ale vyzkoušet můžete i pekanové nebo kešu.