velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
KusKusKuře s nádivkou
Autor: Redakce
3 lžíce rozinek
100 ml suchého červeného vína
250 g kuskusu
50 g mandlových lupínků nebo nasekaných mandlí (malou část nechte na posypání)
1 feferonka
100 g lučiny
1 vejce
1/2 svazku pažitky
1 střední kuře
200 g anglické plátkové slaniny (několik kousků si nechte na posypání)
100 g másla
1 balení směsi listových salátů
sůl
Zálivka:
3 lžíce olivového oleje
1-2 lžíce bílého vinného octa
sůl
Rozinky operte a namočte na 30 minut do vína. Kuskus připravte podle návodu na obalu. Mandle opražte na pánvi na mírném ohni dozlatova. Feferonku rozkrojte, odstraňte z ní semínka a dužinu jemně nakrájejte. Kuskus, lučinu, rozšlehané vejce, okapané rozinky, většinu opražených mandlí, nasekanou feferonku, nasekanou pažitku a sůl dejte do misky a směs dobře promíchejte. Troubu rozpalte na 200 °C. Kuře zevně i uvnitř osolte, naplňte nádivkou a břišní otvor sepněte jehlicí nebo zašijte. Ze zbylé nádivky udělejte bochánky. Každý oviňte plátkem slaniny. Kuře i bochánky rozložte na plech, přidejte máslo (několik malých kousků rozložte na kuře a na bochánky), podlijte vodou a asi 40 minut pečte. Pak kuře pokryjte zbývajícími plátky anglické slaniny, posypejte zbylými mandlemi a dopečte je dozlatova. Pečené kuře podávejte se salátem ochuceným zálivkou, kterou připravíte smícháním oleje, vinného octu a soli. Zálivku však přidejte do salátu až na úplný konec, aby listy neovadly.
Tip: Do nádivky přimíchejte místo lučiny nakrájený polotvrdý sýr.