velikost písma malá střední velká
Překvapení v kuchyni
Zdravé jídloKukuřičné vegetariánské špízy
Autor: RedakceIngredience:
· 4 ks bio kukuřičných klasů
· 400 g bio žampiónů
· 1 ks bio papriky
· 1 ks bio cukety
· hrst cherry rajčátek v bio kvalitě
· bylinkové máslo
· 2 lžíce šťávy z bio citronu
· sůl
Postup:
Klasy omyjte a vařte v osoleně horké vodě doměkka. Poté je vyjmněte, nechte okapat a nakrájejte na zhruba 3 cm široké plátky. Žampióny, cuketu, papriku i rajčata rovněž očistěte a nakrájejte na plátky.
Na grilovací jehly střídavě napichujte připravenou zeleninu. Na závěr osolte a pokapte citronovou štávou. Položte na gril, na každý špíz přidejte plátek bylinkového másla, které nechte rozpustit. Grilujte asi 10 - 12 minut.
Kukuřice jako zlatý poklad ve spižírně. Připravíte ji na mnoho způsobů
Kukuřice je považována za sezonní nutriční bombu a její hlavní období právě teď začíná. Zaměřte se ve svém jídelníčku na pokrmy z této suroviny, kterou milují děti i dospělí, a připravte si z ní originální recepty ke každé příležitosti. Prozradíme také, kam se vydat pro tu nejlepší!
Popularita této zeleniny je známa od starověku, a to konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se využívala při vaření již od 7. století před našim letopočtem. Do Evropy se dostala se zámořskými objevy a její obliba rychle rostla. Mezi její největší benefity řadíme bohatý obsah vitamínů skupiny B, dále stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen.
Kukuřice v kuchyni
Velmi oblíbenou pochoutkou nejen u dětí je popcorn, který se dá hravě připravit v hrnci. Postačí k tomu sušená kukuřice a rostlinný olej. Velmi známá je také jako příloha - v nejrůznějších salátech, polévkách nebo kaších či koláčích. Zvlášť salátům dodává nasládlou chuť. Můžete ji však konzumovat i samotnou. Výtečná je také grilovaná třeba s medovou marinádou.
Aby vaše recepty dosáhly autentické a vynikající chuti, je třeba vybírat z kvalitních potravin. Ty seženete zejména na farmách hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Farmáři dbají na to, aby se ovoce, zelenina i obiloviny pěstovaly v souladu s přírodou a svým hospodařením přispívají k zachování půdní úrodnosti i biodiverzity. Díky režimu ekologického zemědělství se daří přírodu neničit, ale naopak ji zachovat v co nejlepším stavu pro další generace. Bio zelenina tak bude jistě chutnat vám i přírodě. Více informací o ekologickém hospodářství a jeho benefitech se dozvíte na stránce myjsmebio.cz. Kupovat bio dává smysl - nám i přírodě.
Poznejte svého farmáře Září je Měsícem biopotravin a v regionech se při této příležitosti koná řada nejrůznějších akcí, kde se můžete s farmáři seznámit a jejich produkty ochutnat. Biopotraviny seženete na eko farmách, faremních e-shopech i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Seznam producentů najdete na stránkách lovime.bio a kamprobio.cz. Pakliže se rozhodnete nakoupit v supermarketu, dbejte na to, aby biopotraviny vždy nesly označení logy biolistu či biozebry.
NÁŠ TIP:
Pro čerstvou, lokální kukuřici se můžete vydat například na Biofarmu Sasov u Jihlavy. Jejich sortiment je rozmanitý. Najdete zde také bio vepřové i hovězí maso a výrobky z nich, brambory i zeleninu v biokvalitě.
Více informací najdete na stránkách www.biofarma.cz.